Administrationen kring uppstart tar lite tid

Att starta en förening är relativt enkelt egentligen. Det behövs stadgar, ett årsmötesprotokoll och protokoll från det konstituerande styrelsemötet. Därefter ska det bara vara att rulla och komma igång med resten. Så enkelt visar det sig inte vara så därför dröjer det ytterligare något tag innan man kan betala in medlemsavgiften.

Sedan senast har det visat sig vara betydligt mer administration kring att starta upp en förening. Man kan t.ex. inte fungera i denna världen utan att organisationsnummer som man får via Skatteverket efter deras handläggningstid. Därefter är det inte bara att öppna konto i närmaste bank till föreningspris – man ska först förklara vad man ska ha för slags pengar på kontot och hur man får in pengarna som ska in på kontot. Det ska till en intervju med föreningens representant för att ta reda på om det möjligtvis kan föreligga någon penningtvätt eller annan tvivelaktig verksamhet bakom.

All denna administration har gjort att även bankens avgifter för föreningar då skjutit i höjden och det självklara valet av bank visade sig ha avskaffat föreningspaketet och man blir hänvisad in i ett företagspaket som kostar hälften av alla medlemsavgifter. Jag har kollat runt bland de övriga bankerna och det verkar som om det ännu finns en bank som välkomnar föreningar. Det är tacksamt. Det enda problemet verkar vara att de inte vill att vi ska hantera några kontanter alls som förening, men det borde gå att komma runt.

Verksamheten ska inte stå stilla

Nästa möte blir ett medlemsmöte som vi kör online. Detaljerna kommer närmare och vi hoppas att några kommer vilja närvara.

Några andra saker som jag funderat på som skulle kunna vara frågor för föreningen att hjälpa till med är t.ex.

  • Vad kan man göra med datorn bortsett från att surfa på nätet och spela spel?
  • Vilka spel är lämpliga för barn och vilka är mindre lämpliga?
  • Säker säkerhetskopiering. Hur ser man till att semesterbilderna är säkra?

Har du fler förslag? Tveka inte att tipsa. Föreningen är vi ju alla tillsammans.

Blev medlem i föreningen först 1990 när vi skaffat den första Amigadatorn. Fick möjligheten att vara med från den första egna lokalen och engagerade sig ordentligt i föreningen och dess styrelsearbete. Agerade sysop på datasystemen som vi använde. Arbetar nu som IT-konsult och har haft enorm nytta av det man lärde sig under sin aktiva tid i föreningen.

Blev medlem i föreningen först 1990 när vi skaffat den första Amigadatorn. Fick möjligheten att vara med från den första egna lokalen och engagerade sig ordentligt i föreningen och dess styrelsearbete. Agerade sysop på datasystemen som vi använde. Arbetar nu som IT-konsult och har haft enorm nytta av det man lärde sig under sin aktiva tid i föreningen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *