Arctic Hack I – 1991

Det hela började med en tanke om att föreningens medlemmar borde träffas och göra något storslaget och roligt tillsammans en gång per år. Arbetsnamnet blev “Det stora höstmötet 1991” för att följa upp ett väldigt lyckat copyparty på Pärbackagården (det är ju preskriberat nu så då får man faktiskt skriva det), dock måste det i föreningens regi vara något som inte uppmuntrar till att kopiera program och spel av varandra.

Det fanns väl egentligen inte så mycket att gå på för att se hur ett sådant arrangemang skulle göras. Vi försökte hämta lite inspiration från den sammankomst som redan arrangerades i Motala som samlade hundratals besökare. Planeringen var mycket givande fastän vi egentligen inte riktigt visste hur stort eller litet det skulle bli och hur många som skulle komma.

Marknadföringen

En tuff puck var marknadsföringen. Att annonsera i tidningen var dyrt och därför annonserades det via utskick till medlemmarna som givetvis skedde med post och med reklam på medlemsdisketten. Vi satte upp anslag runt om i Boden i hopp om att det skulle dyka upp några deltagare. När planerna för marknadsföringen gjordes upp så behövdes ett mycket mer affischvänligt namn och då var det någon som kläckte idén med Arctic Hack hemma i soffan hos Ove.

Första hacket på Sandenskolan

Platsen var Sandenskolan som skulle vara där även Arctic Hack II arrangerades. Godis och dricka fick vi återförsälja via Gotthuset och hade möjlighet att lämna tillbaka det som inte gick att sälja. Vi visste ju inte om det skulle komma 10 eller 100 personer. Jag har för mig att vi fick ihop till cirka 30 deltagare som kom med datorer och allt. Det visade sig vara alldeles lagom många med tanke på arbetet att hålla alla nöjda och glada.

Att vara på Hack var något nytt för både arrangörer och deltagare. Här fanns workshops i flera olika ämnen. Det fanns även möjlighet att provspela ett spel, Sim City tror jag det var, på en enhet som Ove fixat dit via Commodore för att visa på framtidens möjligheter.

För många av oss blev det väldigt lite sömn och väldigt mycket datorknappande. Det skapades programkod och utbyttes programvara. Det gick imponerande volymer Coca Cola och godis. Maten gick man på Frasses för att äta. Frasse hade nämligen sponsrat med lotter som alla deltagare fick och dessa lotter inbringade några vinster för några lyckliga deltagare.

Lyckat resultat kräver uppföljare

Första arrangemanget gav blodad tand och det var absolut något vi skulle bygga vidare på och skulle köra två gånger per år. Oktober på hösten och maj på våren. Det visade sig att vi träffade in första snön varje år i flera år på raken.

Det vi också lärde oss var hur jobbigt det var att städa upp efter ett hack när man knappt sovit något. Förhoppningsvis växte vi med uppgifterna. Man behövde fler än en handfull personer för att orka med att arrangera en sådan här övning.

P.S. Vill du också dela med dig av föreningens historia eller kanske bara skriva om hur föreningens framtid ska bli? Hojta till så fixar jag en wordpressanvändare åt dig!

Blev medlem i föreningen först 1990 när vi skaffat den första Amigadatorn. Fick möjligheten att vara med från den första egna lokalen och engagerade sig ordentligt i föreningen och dess styrelsearbete. Agerade sysop på datasystemen som vi använde. Arbetar nu som IT-konsult och har haft enorm nytta av det man lärde sig under sin aktiva tid i föreningen.

Blev medlem i föreningen först 1990 när vi skaffat den första Amigadatorn. Fick möjligheten att vara med från den första egna lokalen och engagerade sig ordentligt i föreningen och dess styrelsearbete. Agerade sysop på datasystemen som vi använde. Arbetar nu som IT-konsult och har haft enorm nytta av det man lärde sig under sin aktiva tid i föreningen.
1 comment
  1. […] Härnösand med början 1989. Under åren 1991 till och med 2001 arrangerade Orion sitt eget ”Arctic Hack” som är vad som nu går under benämningen ”LAN-party”. Ett microhack är […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *