Tankar på kommande aktiviteter i föreningen

Pi2ModB1GB_23_2.0
Raspberry Pi 2 kommer vara temat för nästa aktivitet

Att träffas och göra något tillsammans har alltid varit det som bidragit till att det är roligt att hålla på med föreningslivet. Idag hade vi ett hyggligt spontant möte i den klassiska formen microhack där vi träffades ett gäng glada föreningsmedlemmar med och utan dator för att umgås, ha trevligt och kanske lära oss av varandra.

Först förklaringen på vad ett microhack är. Det är en mindre version av ett hack. Ett hack är alltså något som kommer utifrån ett uttryck som lanserades i samband med arrangemanget “Hackerence” som arrangerades i Härnösand med början 1989. Under åren 1991 till och med 2001 arrangerade Orion sitt eget “Arctic Hack” som är vad som nu går under benämningen “LAN-party”. Ett microhack är alltså ett ganska spontant evenmang som inte kräver så mycket planering i förväg och där man tar med sig det som behövs för det som är temat för aktiviteten som är temat för dessa microhack. Under föreningens storhetstid arrangerades dessa temaaktivteter rätt ofta i föreningens lokal. En hacker i ordets ursprungliga betydelse var någon som gjorde något konstrukruktivt och att “hacka” var då ofta förknippat med att konstruera något och programmera. Idag har ordet hacker en annan ofta negativ betydelse. Ett “hack” används ofta som benämning för en programfunktion som snabbt och lite slarvigt blivit skrivet.

microhack-150730

Ett litet bildbevis på att vi faktiskt genomförde dagens aktivtet. Tar det lite försiktigt med att publicera personuppgifter på nätet.

Under dagens microhack ägnade vi en tid åt att diskutera hur vi ska bedriva verksamhet i en föreningen där det går åt betydligt fler koppar kaffe än burkar Jolt och där många av oss har barn som vi vill ge en positiv syn på datorhobbyn. Det gäller också att man känner att man får ut något av föreningen som medlem och här kom vi fram till att vi nog ska samla våra krafter kring programmeringens underbara värld.

Temat för nästa aktivitet kommer att bli programmering av den lilla datorn Raspberry Pi 2. Vi är några medlemmar som kommer ha några datorer att öva på och kanske räknat ut några smarta sätt att använda dem på.

Fredrik Gustavsson har kontakt med Kodcentrum för att se om det går att hitta ett samarbete med dem i Norrbotten för att intressera ungdomar 9-13 år för programmering. Här hoppas vi att dialogen ska ta fart och att det kanske går att få till något under hösten tillsammans eller utan dem.

Vi laborerade lite med programspråket Scratch och läste lite källkod och plockade sönder ett rätt kul spel. Det är ett ganska visuellt programmeringsspråk som är helt objektorienterat och en bra start för den som är nyfiken på programmering.

Vi kommer arrangera denna typ av aktivitet fyra gånger per år. Dessa kommer arrangeras i första hand på helger och hålla på några timmar. Dagens övning på 4-5 timmar var alldeles lagom. Eventuellt kommer vi ta ett inträde för att kunna dela på hyran för lokalerna.

Just nu tar vi inte ut några medlemsavgifter och allt finansieras via sponsring och i och med det kommande årsmötet ska vi nog formalisera det hela lite mer och skaffa organisationsnummer, bankgiro och sådant som hör till.

Lämna gärna en kommentar om du har förslag på hur vi ska arrangera detta.

 

Blev medlem i föreningen först 1990 när vi skaffat den första Amigadatorn. Fick möjligheten att vara med från den första egna lokalen och engagerade sig ordentligt i föreningen och dess styrelsearbete. Agerade sysop på datasystemen som vi använde. Arbetar nu som IT-konsult och har haft enorm nytta av det man lärde sig under sin aktiva tid i föreningen.

Blev medlem i föreningen först 1990 när vi skaffat den första Amigadatorn. Fick möjligheten att vara med från den första egna lokalen och engagerade sig ordentligt i föreningen och dess styrelsearbete. Agerade sysop på datasystemen som vi använde. Arbetar nu som IT-konsult och har haft enorm nytta av det man lärde sig under sin aktiva tid i föreningen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *